SZALAGOS FÁNK
Hozzávalók:
- 3 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 1 ek porcukor
- 5 dkg vaj
- 2 db tojássárgája
- 1 k poh. rum
- 1 kh só
- 50 dkg liszt
ELKÉSZÍTÉS:
- A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és beletesszük a cukrot.
- Amikor az élesztő felfutott, a vajjal, a tojássárgájákkal, a rummal, sóval és a liszttel közepes keménységű kelt tésztát dagasztunk. Jól kidolgozzuk, hogy lágy tésztát kapjunk. Langyos helyen másfélszeresére kelesztjük.
- A kelés után nyújtódeszkára borítjuk, és ujjnyi vastagra nyújtjuk. Fánkszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk. Tiszta konyharuhával letakarva 30 percig hagyjuk kelni.
- A fánkokat közepesen forró, bő zsiradékban, egyenletes tűzön kisütjük. A sütésnél vigyázzunk arra, hogy a deszkán fekvő fánk felső része kerüljön az olajban alulra. Sütés elején az edényt fedjük be. Megfordítás után vegyük le róla a fedőt.
- A pirosra sült fánkokat szűrőkanállal szedjük ki, és még melegen szórjuk meg vaníliás porcukorral.